Πατάτες τηγανητές στον Air Fryer
Tο μυστικό Για Υγιεινές Και Τραγανές Πατάτες Τηγανητές
Οι τηγανητές πατάτες είναι το αγαπημένο φαγητό της κόρης μου. Βασικά, δεν έχω γνωρίσει κανένα παιδί που να μπορεί να τους αντισταθεί. Εμείς, πάντως, την αναφέρουμε με συνθήματα στο σπίτι και βγαίνει πάντα τελευταία στο τραπέζι.
Για να φτιάξεις, λοιπόν, λαχταριστές, ξεροψημένες σπιτικές πατάτες, πρέπει να επιλέξεις την κατάλληλη ποιότητα σε συνδυασμό με την περιοχή παραγωγής και την ποικιλία. Διάβασε αυτή την εύκολη συνταγή για πατάτες τηγανητές στον Air Fryer, με ελάχιστο κόπο! Η λύση είναι απλή και γρήγορη, και τα παιδιά θα ξετρελαθούν!
Συστατικά:
- 5 μέτριες πατάτες
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο: 2 με 3 πατήματα
- Ρίγανη (προαιρετικά)

Διαδικασία:
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.
- Τις κόβουμε όλες στο ίδιο σχήμα - μέγεθος 0,5 εκ.
- Τις στραγγίζουμε καλά και τις αφήνουμε σε μια πετσέτα για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το αλάτι στην ποσότητα που θέλουμε και τις τοποθετούμε στον πάτο του Air Fryer.
- Φροντίζουμε να υπάρχει κενός χώρος μεταξύ τους, ώστε να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Παίρνουμε ενα μεγάλο πιρούνι και τρυπάμε ελαφρά τις πατάτες.
- Με ένα ψεκαστήρα λαδιού, ψεκάζουμε 2 με 3 φορές. Δεν θέλουμε επιπλέον υγρασία στις πατάτες.
- Ρυθμίζουμε τον Air fryer στην επιλογή Air Fryer, στους 190 και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Στα πρώτα 10 λεπτά γυρνάμε τις πατάτες και τις τρυπάμε πάλι με το πιρούνι.
- Ελέγχουμε τις πατάτες στα 25 λεπτά, εάν δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμες, ξανά τρυπάμε και δυναμώνουμε στους 200.
- Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμες και τραγανές. Κλείνουμε τον Air fryer και σερβίρουμε.
- Ελέγχουμε εάν θελουμε επιπλέον αλάτι ή και ρίγανη.
Το Μυστικό για Τέλειες Τηγανητές Πατάτες
Τις πατατούλες μας τις τρυπάμε στην αρχή, μετά από δέκα λεπτά και λίγο πριν το τέλος. Ενδιάμεσα αποφεύγουμε το τρύπημα για να μην λιώσουν.
Extra tip!
Ξέρεις ότι μπορείς να ξαναζεστάνεις τις πατάτες σου στον air fryer, ακόμη κι αν τις έχεις βάλει στο ψυγείο;
Τις τοποθετείς στον κάδο, επιλέγεις το reheat, ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στους 110 και ζεσταίνεις για 5 λεπτάκια! Οι πατάτες θα είναι και πάλι τραγανές και πεντανόστιμες, σαν να τις έφτιαξες μόλις τώρα!
Μην ξεχάσεις να ανακινήσεις τον κάδο στα μισά του χρόνου για να ζεσταθούν ομοιόμορφα!
Διατροφικές Πληροφορίες
ανά μερίδα (200 γρ.)
Κορεσμένα λιπαρά: περίπου 0,50 γρ.
Ενέργεια: 200 – 250 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 50 γρ.
Πρωτεΐνη: 5 γρ.
Tips:
- Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε τις οδηγίες του μοντέλου Air Fryer που έχετε για να δείτε τον χρόνο ψησίματος.
- Αν προσθέσουμε επιπλέον λάδι, οι θερμίδες αυξάνονται κατά περίπου 40-50 θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά περίπου 0,70 με 1 γραμμάριο ανά κουταλάκι του γλυκού.
- Την ίδια τεχνική μπορούμε να ακολουθήσουμε είτε τηγανίζουμε σε φριτέζα ή τηγάνι. Η διαφορά με τον Air Fryer είναι ότι προσθέτουμε λίγο λάδι.
- Μπορείτε να φτιάξετε πατάτες τηγανητές χωρίς λάδι, αλλά εγώ τις προτιμώ με ελάχιστο λάδι. Θεωρώ ότι είναι το ίδιο υγιεινό!
Stay tuned
Η Ιστορία της Πατάτας: Από τις Άνδεις στο πιάτο μας.
Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι έχω πάθος με την ιστορία, οπότε ας δούμε λίγα πράγματα για την πατάτα. Στον Ελλαδικό χώρο πριν το 1900 μ.Χ. δεν υπήρχε η πατάτα όπως την γνωρίζουμε σήμερα, καθώς είναι ένα τρόφιμο που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε από τις περιοχές των Άνδεων (σημερινό Περού και Βολιβία) πριν από περίπου 7.000-10.000 χρόνια.
Η Άφιξη της Πατάτας στην Ευρώπη.
Η πατάτα έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, χάρη στους Ισπανούς κατακτητές (Κονκισταδόρες), οι οποίοι την έφεραν από τον Νέο Κόσμο (Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική).
Η Εισαγωγή της Πατάτας στην Ελλάδα.
Η πατάτα ήρθε στην Ελλάδα επί κυβερνήσεως Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1831), του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο Καποδίστριας, κατανοώντας τη σημασία της πατάτας για τη διατροφή και την επιβίωση του πληθυσμού, την εισήγαγε ως μια οικονομική και θρεπτική λύση για την αντιμετώπιση της πείνας. Μέχρι τότε, στην Ελλάδα καλλιεργούσαν κυρίως γλυκοπατάτα, η οποία ήταν πιο διαδεδομένη αλλά πολύ πιο ακριβή.
Αν και η νέα καλλιέργεια αντιμετωπίστηκε αρχικά με καχυποψία, η οικονομική της αξία και η προσαρμοστικότητα στο ελληνικό κλίμα την κατέστησαν γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής.
Οι Καλύτερες Περιοχές και Ποικιλίες Πατάτας για Τηγάνισμα
Οι τηγανητές πατάτες είναι αγαπημένες σε όλο τον κόσμο, αλλά η ποιότητά τους εξαρτάται από την ποικιλία και την προέλευση της πατάτας. Ορισμένες χώρες ξεχωρίζουν για την παραγωγή πατάτας, ιδανικής για τηγάνισμα:
- Ελλάδα: Νευροκόπι, Κρήτη, Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα είναι γνωστές περιοχές για ποιοτικές πατάτες.
- Κύπρος: Η πατάτα Κύπρου φημίζεται για την πυκνή της σάρκα και το τέλειο ψήσιμο.
- Γαλλία: Παράγει εξαιρετικές πατάτες, όπως Bintje και Monalisa, κατάλληλες για τηγάνισμα.
- Αίγυπτος: Ποικιλίες όπως η Spunta εξάγονται ευρέως και προτιμώνται για τηγάνισμα λόγω χαμηλής υγρασίας
Η Καλύτερη Πατάτα Για Τηγάνι. Τι να διαλέξεις!
- Spunta
Χαμηλή υγρασία και σφιχτή σάρκα, ιδανική για τραγανές τηγανητές πατάτες. - Agria
Διαθέτει χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή. Είναι ιδανική για φριτούρες και τηγανητές πατάτες με πλούσια γεύση. - Kennebec
Ιδανική για τηγάνισμα λόγω της χαμηλής υγρασίας της και της σταθερής υφής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της τηγανητής πατάτας, μπορείτε να δείτε το άρθρο εδώ.
Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε πατάτες, επιλέξτε Γαλλίας. Θα με θυμηθείτε όταν θα τις δοκιμάζετε! Θα περιμένω τα σχόλια σας!
🔥Αν η συνταγή σου άνοιξε την όρεξη, μοιράσου την με τους φίλους σου στα social media ή πες μας τη γνώμη σου στα σχόλια! Εμείς λατρεύουμε να διαβάζουμε τις εμπειρίες σας στην κουζίνα!
Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τον Air Fryer, διάβασε το άρθρο μου εδώ
