Μαγειρίτσα στη Χύτρα σε 30 Λεπτά – Με Μοσχάρι, Vegan ή Παραδοσιακή

Μαύρο πιάτο με μαγειρίτσα από μοσχάρι, μαχαιροπίρουνο και ποτήρι κρασιού δίπλα
Η μαγειρίτσα με μοσχάρι σερβιρισμένη όπως της αξίζει!

Πες μου το ζώδιο σου να σου πω πως τρως την μαγειρίτσα; εεε λάθος άρθρο. Πάμε πάλι! Είναι μεγάλη Τετάρτη και ετοιμάζεις τη λίστα με τις αγορές – διάβασε το άρθρο μας “Οργάνωση Ημέρας για Μαμάδες“- για το τραπέζι του Πάσχα. Και κάπου εκεί θυμάσαι ότι πρέπει να φτιάξεις μαγειρίτσα στη χύτρα για το βράδυ του Μ. Σαββάτου.

Εάν είσαι από τις παραδοσιακές, που αγαπούν την παραδοσιακή μαγειρίτσα, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Εάν όμως είσαι έγκυος, θηλάζεις, έχεις μικρό παιδί και δεν είσαι σίγουρη εάν θα του αρέσει, εάν είσαι vegan ή εάν δεν θες να καθαρίζεις εντεράκια, είσαι στο σωστό μέρος.

Πάμε, λοιπόν, μαζί να φτιάξουμε μαγειρίτσα με μοσχάρι και επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, ας δούμε πώς μπορούμε να την ετοιμάσουμε στη χύτρα ταχύτητας, γλιτώνοντας χρόνο χωρίς να θυσιάσουμε γεύση.

Μαγειρίτσα με Μοσχάρι στη Χύτρα – Η Πιο Γρήγορη Συνταγή

Αν δεν έχεις χρόνο – διάβασε 5 τρόποι να κερδίσεις χρόνο με την Τεχνητή Νοημοσύνη – ή διάθεση για πολύωρα βρασίματα, η μαγειρίτσα στη χύτρα είναι η ιδανική επιλογή. Πιο ελαφριά από την παραδοσιακή μαγειρίτσα με εντόσθια, αλλά με γεμάτη γεύση και βαθύ άρωμα παράδοσης.

Πάμε, λοιπόν, μαζί να φτιάξουμε μαγειρίτσα με μοσχάρι και επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, ας δούμε πώς μπορούμε να την ετοιμάσουμε στη χύτρα ταχύτητας, γλιτώνοντας χρόνο χωρίς να θυσιάσουμε γεύση.

Εύκολη Μαγειρίτσα στη Χύτρα σε 30'

Συστατικά για 4 - 5 μερίδες για μαγειρίτσα με μοσχάρι

Διαδικασία:

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε με ζεστό ψωμάκι και φέτα.

Καλή απόλαυση και Καλό Πάσχα!

Διατροφικές Πληροφορίες ανά μερίδα (300 γρ.)

Κορεσμένα λιπαρά

4,2 γρ.

Ενέργεια

450  θερμίδες

Υδατάνθρακες

50 γρ.

Πρωτεΐνη 

12 γρ.

Λίπη

10,5 γρ.

Φυτικές ίνες

3 γρ.

Σίδηρος

5 mg

Φυλλικό Οξύ

200 mg

Tips

  • Ρύζι: Καρολίνα περίπου 180 γρ.
  • Το λάδι το προσθέτω πάντα στο τέλος καθώς κρατάει καλύτερα την γεύση του και τις βιταμίνες του.
  • Από κρέας προτιμάμε κυρίως σπάλα αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ελιά, νουά, κτένι ή και οσομπούκο.
  • Στην πιο light εκδοχή, χρησιμοποίησε κτένι ή νουά, λίγο πιο άπαχα ως επιλογές αλλά υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να φάνε λιπαρές τροφές όπως όσοι έχουν υψηλό ουρικό οξύ.
  • Εάν πάλι θέλεις πλούσια γεύση, χρησιμοποίησε σπάλα με 1 ή 2 κομμάτια οσομπούκο (με το μεδούλι). 
  • Η σπάλα είναι ιδανικό κομμάτι κρέατος για σούπες και για μαγειρευτά.
  • Τα αρνίσια συκωτάκια θέλουν λιγότερο χρόνο στη χύτρα, περίπου 10 λεπτά.
  • Προσοχή με το νερό. Η χύτρα έχει διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος από οτι η κατσαρόλα. Εάν δε είσαι σίγουρη, διάβασε το άρθρο μας 8 χρυσοί κανόνες για ασφαλή χρήση της χύτρα

Stay tuned

Παραδοσιακή Μαγειρίτσα και Συντήρηση

  • Στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
  • Στην κατάψυξη έως και 3 μήνες (σε αεροστεγές δοχείο). Θυμήσου να την αποψύξεις στο ψυγείο και να τη ζεστάνεις καλά πριν τη φας.

Μαγειρίτσα στη Χύτρα και οι 3 Επιλογές

Η μαγειρίτσα είναι ένα πιάτο που είτε το λατρεύεις, είτε το αποφεύγεις. Για εμάς τους λάτρεις, όμως, είναι η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία του Μεγάλου Σαββάτου. Ποιοι είναι αυτοί οι 3 τρόποι:

1. Η Παραδοσιακή με Συκωτάκια

Η κλασική συνταγή με αρνίσια συκωτάκια, για όσους δεν αλλάζουν τις παραδόσεις με τίποτα.

2. Μαγειρίτσα με Μοσχάρι

Μια εναλλακτική για εκείνους που προτιμούν το μοσχαρίσιο κρέας είτε αναγκάζονται λόγω υγείας. Προσωπικά, αυτή θα φτιάξω φέτος.

3. Vegan Μαγειρίτσα με Πλευρώτους

Για όσους απέχουν από ζωικά προϊόντα, τα μανιτάρια πλευρώτους δίνουν μια πλούσια και γευστική εναλλακτική. Θέλει λίγο προσοχή με τα μανιτάρια. Εάν τα κάνεις σωστά, θα θυμίζουν κρέας γευστικά.

Ποια μαγειρίτσα θα φτιάξεις φέτος;
Παραδοσιακή, μοσχαρίσια ή vegan;

Απάντησέ μου στα σχόλια!

Μαγειρίτσα και Εγκυμοσύνη: Τι Να Προσέξεις

Μαγειρίτσα και Εγκυμοσύνη:

  • Αν είσαι έγκυος, απέφυγε τα εντόσθια, τα συκωτάκια και το ωμό αυγό στο αυγολέμονο. Τα εντόσθια περιέχουν υψηλή δόση βιταμίνης Α (ρετινόλης), που σε μεγάλες ποσότητες δεν ενδείκνυται. Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ: Is it safe to eat liver during pregnancy? – BabyCenter
  • Αναφορικά με το αυγολέμονο θα πρέπει να φτάνει σε επαρκή θερμοκρασία για να μην υπάρχει κίνδυνος από το ωμό αυγό. Γι’ αυτό, χτύπα καλά το αυγολέμονο, φέρε το σε θερμοκρασία με ζωμό από τη σούπα και μετά πρόσθεσέ το στη χύτρα, ανακατεύοντας εκτός φωτιάς. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για την κατανάλωση αυγών κατά την εγκυμοσύνη, δες εδώ: is-it-safe-to-eat-eggs-when-im-pregnant_10415304

Μαγειρίτσα και Θηλασμός:

  • Εάν θηλάζεις και επιλέξεις την παραδοσιακή μαγειρίτσα, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι τα συκωτάκια είναι πολύ καλά μαγειρεμένα ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο τροφιμογενών λοιμώξεων. Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ:  Τροφιμογενή και Υδατογενή Νοσήματα
  • Η γεύση από τα εντόσθια και το αυγολέμονο μπορεί να επηρεάσει το μητρικό γάλα και να δημιουργήσει ένταση στο εντερικό σύστημα του μωρού.  
  • Μην ξεχάσεις  να πλύνεις πολύ καλά τα χορταρικά. Καλό θα ήταν να τα αφήσεις για λίγο στο ξύδι.
  • Συνοπτικά, προτίμησε vegan μαγειρίτσα ή με μοσχάρι, καθώς είναι η ασφαλέστερη και ελαφρύτερη επιλογή για το μωρό σου.

Διατροφική Σύγκριση Τύπων Μαγειρίτσας

Infographic με θερμίδες, πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες για τη παραδοσιακή μαγειρίτσα
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη διατροφική αξία της μαγειρίτσας

Τα Βασικά Χορταρικά της Κλασικής Μαγειρίτσας.

  1. Μαρούλι: Το ψιλοκομμένο μαρούλι είναι αυτό που χαρίζει τη μαγειρίτσα. Μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος για να μη λιώσει.

  2. Φρέσκα κρεμμυδάκια: Δεν λείπουν ποτέ! Δίνουν άρωμα, ήπια γεύση και δένουν υπέροχα με το λεμόνι και τα εντόσθια. Εάν δεν έχεις φρέσκο, βάλε ξερό – απλά μην το πεις πουθενά. Θα μείνει μεταξύ μας!

  3. Άνηθος: Ο άνηθος είναι το βότανο που κάνει τη διαφορά στη παραδοσιακή μαγειρίτσα. Αν δεν βάλεις άνηθο, μην το πεις μαγειρίτσα.

  4. Μαϊντανός: Δεν τον χρησιμοποιούν όλοι, αλλά στις πιο κλασσικές συνταγές υπάρχει για να δώσει ένταση και χρώμα. Συνεργάζεται υπέροχα με τον άνηθο και μαζί δίνουν υπέροχο αποτέλεσμα. Πρόσθεσέ τον προς το τέλος.

Τα Βασικά Χόρτα της Μαγειρίτσας

Και εκεί που είσαι σίγουρη ότι όλοι βάζουν το κλασικό μαρουλάκι, σου έρχεται μια γιαγιά από την Ήπειρο και σου λέει: Τι είναι αυτά που μου λες παιδάκι μου. Χόρτα βάλε, τι μαρούλια και σαχλαμάρες;” – Το έκανες εικόνα, σωστά;. Σκέφτεσαι ίσως να έχει και δίκιο – ή και όχι. Εγώ θα σου πω “εξαρτάται από τη γεύση σου και τη διάθεση σου”.

  • Σέσκουλα: Έχουν πιο πικρή γεύση, αλλά δένουν τέλεια με το μοσχάρι και το λεμόνι. Δεν τα προτιμούν όλοι. Είναι για τους τολμηρούς.

  • Σπανάκι: Όταν θες κάτι πιο «γλυκό» και χορταστικό, το σπανάκι είναι ιδανικό. Δίνει σώμα στη σούπα, δένει τέλεια με το αυγολέμονο και κάνει τη μαγειρίτσα πιο λία. Στην Θεσσαλία, θα το βρεις μαζί με μαρούλι για πιο «πρασινάδα» ανά τετραγωνικό εκατοστό.

  • Καυκαλήθρες, μυρώνια, άγρια ραδίκια: Αυτά τα χόρτα θα τα βρεις συνδυαστικά κυρίως στην Ήπειρο, αλλά και σε χωριά που δεν αγαπούν τη φύση. Είναι αρωματικά, πιο έντονα και δίνουν στο φαγητό αυτό το «κάτι» που κάνει τη διαφορά. Αν τα βρεις φρέσκα στη λαϊκή, μην τα σνομπάρεις. Θέλουν λίγη παραπάνω αγάπη στο καθάρισμα, αλλά η γεύση… αξίζει! Προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ, αλλά έχω φάει μαγειρίτσα με αυτά και πραγματικά ήταν το κάτι άλλο!

  • Λάπαθα και τσουκνίδες: Όχι, δεν είναι μόνο για πίτες. Οι πιο παραδοσιακοί –και συνήθως άνω των 75 ετών– θα σου πουν πως αν βάλεις λίγα λάπαθα ή τσουκνίδες στη μαγειρίτσα, απογειώνεται. Δεν θα το αρνηθώ. Αλλά κάνε πρώτα ένα crash test στο στομάχι σου, γιατί είναι χορταρικά με άποψη!

Πώς Φτιάχνουν τη Μαγειρίτσα στα Διάφορα Μέρη της Ελλάδας

Μαγειρίτσα με πιάτα λαχταριστά από μαγειρίτσα με μοσχάρι στη χύτρα
Πασχαλινό τραπέζι γεμάτο με μαγειρίτσα για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Η μαγειρίτσα μπορεί να είναι το φαγητό της Ανάστασης, αλλά κάθε εκδοχή της κρύβει και μια μικρή ιστορία. Άλλος βάζει μαρούλια, άλλος σπανάκι, άλλος μανιτάρια και άλλος… δεν την ετοιμάζει καν. Κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζει τα δικά της υλικά. Και όσο μεταφερόμαστε από βόρεια προς νότια, αλλάζει και το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Διάβασε και διάλεξε ποια σε αντιπροσωπεύει.

Αθήνα - Η Αυθεντική

Συκωτάκια, εντεράκια, άνηθος, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι και αυγολέμονο. Αν δεν βάλεις μαρούλι στη μαγειρίτσα της Αθήνας, ας μην τη φτιάξεις καθόλου. Το μαρούλι μπαίνει στο τέλος για να είναι λίγο τραγανό. Προαιρετικά και μαϊντανός, εάν θέλεις επιπλέον άρωμα.

Ήπειρος

Στην Ήπειρο θα τη βρούμε χωρίς ρύζι με δυνατό αυγολέμονο. Και από χόρτα; Χοντροκομμένο μαρούλι, καυκαλήθρες, μυρώνια, ακόμα και λίγα άγρια ραδίκια – η φύση στο πιάτο σου. Αν έχεις γιαγιά απ’ τα Ζαγοροχώρια, ξέρεις για τι μιλάμε.

Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία εκτός απο το μαρούλι, ρίχνουν σπανάκι και άφθονο φρέσκο κρεμμυδάκι. Η σούπα γίνεται πιο γεμάτη, πιο χορταστική. 

Μακεδονία

Στη Μακεδονία βάζουν κυρίως μοσχαράκι ή αρνάκι, σκέτο. Δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή σούπα με τα εντεράκια. Βάζουν κυρίως μαρούλι και λίγο άνηθο για φρεσκάδα. Μπορεί και χωρίς χόρτα καθόλου. Η σούπα θυμίζει περισσότερο μοσχαρόσουπα με αυγολέμονο και είναι λατρεμένη.

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο βάζουν ντομάτα – λίγο πελτέ, ή και φρέσκια, για να γλυκάνει το συκωτάκι.
Από χόρτα; Μαρούλι, και κάποιες φορές σέσκουλα για έξτρα “σώμα”. Το αποτέλεσμα είναι πιο πηχτό, πιο «φαγητό», λιγότερο «σούπα».

Κρήτη

Η κρητική εκδοχή σνομπάρει το μαρούλι. Αντί γι’ αυτό, βάζουν πολλά μυρωδικά: άνηθο, μαϊντανό, λίγο δυόσμο και ίσως και ξύσμα λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι πιο αρωματικό, πιο “καθαρό”, πιο… κρητικό.

Νησιά

Εδώ όλα παίζουν. Από μανιτάρια πλευρώτους και σέλινο, μέχρι κοτόπουλο και λεμόνι. Στα χόρτα θα βρεις συνδυασμούς από σπανάκι, μαρούλι, ακόμα και λάπαθα, ανάλογα με το τι υπάρχει στον κήπο (ή στη λαϊκή). Vegan, vegetarian, ή “ό,τι είχε το νησί”.

Η Ιστορία της Μαγειρίτσας – Από το Χθες στο Σήμερα.

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό πιάτο που καταναλώνεται μετά την Ανάσταση, σηματοδοτώντας το τέλος της νηστείας Η μαγειρίτσα δεν είναι απλώς μια σούπα. Είναι μια μεταβατική τελετουργία, μια γευστική γέφυρα ανάμεσα στη νηστεία και στο αρνί της Κυριακής. Κι αν έχεις σκεφτεί ποτέ “ποιος την επινόησε αυτή τη σούπα με συκωτάκια στις 12 το βράδυ”, ετοιμάσου να πας πίσω – πολύ πίσω:
  • Λέγεται πως το όνομα μαγειρίτσα προέρχεται από τη λέξη “μαγείρεμα” σε υποκοριστικό: μικρό, απλό, καθημερινό φαγητό που “μαγειρεύεται πρόχειρα”.

  • Την παλιότερη αναφορά της τη βρίσκουμε σε αρχεία μοναστηριών του 17ου αιώνα, όπου περιγράφεται ως “σούπα με τα σπλάχνα του αμνού για το δείπνο μετά την Ανάσταση”.

1. Πως ξεκίνησε;

Η μαγειρίτσα ξεκινά από την ελληνική επαρχία, όταν κάθε σπίτι έσφαζε το αρνί του Μ. Σαββάτου με τελετουργική ακρίβεια. Η διαδικασία ξεκινούσε νωρίς το πρωί και τίποτα δεν πετιόταν. Τα εντόσθια (συκωτάκι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα) πλένονταν, καθαρίζονταν και… έπρεπε να μαγειρευτούν κάπου κάπως, γιατί δεν υπήρχαν καταψύκτες ως επιλογή.

Έτσι γεννήθηκε η μαγειρίτσα. Ό,τι δεν έμπαινε στη σούβλα ή στην κοιλιά του αρνιού (για κοκορέτσι ή γεμιστό), έμπαινε στην κατσαρόλα με χόρτα του αγρού, λίγο ρύζι για να σε «πιάσει» και λεμόνι ή αυγολέμονο για να ξυπνήσει το στομάχι που κοιμόταν από τη νηστεία.

2. Παραδοσιακή μαγειρίτσα και Θρησκευτική Σημασία

Η μαγειρίτσα δεν τρώγεται πριν την Ανάσταση, γιατί συμβολίζει τη μετάβαση από τη Σταύρωση στην Ανάσταση. Το σώμα του Χριστού (που συμβολικά έχει υποστεί σφαγή και θυσία) «συμμερίζεται» το σώμα του αρνιού. Είναι σαν μια τελετουργική υποδοχή στο Πάσχα – το πρώτο φαγητό μετά την αποχή, και γι’ αυτό θεωρείται αγιασμένη στιγμή.

Πλήθος ανθρώπων με λαμπάδες τη νύχτα της Ανάστασης πριν το γεύμα της παραδοσιακής μαγειρίτσας
Η Ανάσταση μέσα από το φως των κεριών

3. Από το χωριό στο πασχαλινό τραπέζι

Η μαγειρίτσα ξεκίνησε χωρίς αυγολέμονο, με ό,τι χόρτο έβρισκε η γιαγιά στο χωράφι: σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια, μαρούλι, σπανάκι. Με τον καιρό προστέθηκε το αυγολέμονο (που την έκανε πιο “αστική”), και η σούπα από “φτωχική υποχρέωση” έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής πασχαλινής ταυτότητας – ιδίως στην Αθήνα, όπου εκλεπτύνθηκε και σταθεροποιήθηκε στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Συμπέρασμα – Η Μαγειρίτσα στη Χύτρα Μυρίζει Αγάπη!

Όποια εκδοχή κι αν αγαπάς – παραδοσιακή μαγειρίτσα, μαγειρίτσα με μοσχάρι για κάτι πιο ήπιο ή τη vegan μαγειρίτσα – η μαγειρίτσα στη χύτρα είναι κάτι περισσότερο από σούπα.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος συνταγή. Υπάρχει μόνο εκείνη που θα σου θυμίσει Ανάσταση. Είναι έθιμο, είναι επιστροφή στην κουζίνα της γιαγιάς, είναι μια ζεστή αγκαλιά μετά την Ανάσταση.

Κι αν τη φτιάξεις στη χύτρα; Τότε δεν έχεις καμία δικαιολογία. Και ναι, η μαγειρίτσα στη χύτρα μπορεί να γίνει όνειρο σε 30 λεπτά. Με σεβασμό στο χρόνο σου, χωρίς να στερηθείς τίποτα από τη γεύση.

Μαγειρίτσα με μοσχάρι; Vegan μαγειρίτσα; Παραδοσιακή μαγειρίτσα; Ό,τι κι αν επιλέξεις φέτος, ελπίζω να σε βρει αγαπημένη και χορτάτη. Όχι μόνο από φαγητό, αλλά κι από αγκαλιές. Καλή όρεξη, να περάσετε όλοι υπέροχα και… Χριστός Ανέστη από καρδιάς!

Ποια μαγειρίτσα θα φτιάξεις φέτος;
Παραδοσιακή, μοσχαρίσια ή vegan;

Απάντησέ μου στα σχόλια!

Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις στη χύτρα

και να γλιτώνεις πολύτιμο χρόνο, ρίξε μια ματιά και στις παρακάτω συνταγές:

Φασολάδα στη ΧύτραΜοσχάρι Νουά στη Χύτρα

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν και αυτά...
Διάβασε περισσότερα!

Αφήστε μια απάντηση