Αγαπώ τα γιουβαρλάκια τόσο πολύ, ώστε κάθε φορά που πηγαίνω στη μητέρα μου είναι το πρώτο φαγητό που της ζητάω να μου φτιάξει. “Γιοβάρλακος”, λοιπόν, όπως τα αναφέρει ο Αλέκος Τζανετάκος στο «Ο τρελός τα έχει 400» είναι ιδανικά για όλες τις εποχές.
Γιουβαρλάκια Κοκκινιστά στη Χύτρα - Αγαπημένο γεύμα για όλα τα παιδιά.
Ένα φαγητό που τρώγεται εξίσου ευχάριστα και από τους μεγάλους αλλά κυρίως και από τα παιδιά – γιατί ναι, είναι τέλειο παιδικό γεύμα! Η κόρη μου τα λατρεύει! Λογικά θα πήρε από τη μαμά της!
Είτε αγαπάς την κλασική εκδοχή με αυγολέμονο, είτε κοκκινιστά, η βασική συνταγή είναι ίδια. Ειδικά, όταν θες ένα κλασσικό φαγητό, ζεστό και νόστιμο, αλλά δεν έχεις ώρες να σπαταλήσεις, αυτή η συνταγή είναι η λύση! Η χύτρα θα αναλάβει τα δύσκολα, και σε λίγα λεπτά θα έχεις μπροστά σου ένα πιάτο νόστιμο και λαχταριστό.
Εύκολα Γιουβαρλάκια στη Χύτρα σε 10'
Συστατικά για Τέλεια Γιουβαρλάκια Κοκκινιστά στη Χύτρα:
- 500 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 150 γραμμάρια ρύζι
- 1 αυγό
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
- 4 Φρέσκιες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κ. γλυκού ζάχαρη
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 κ.γλυκού κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία: Πως να τα φτιάξεις
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, το αυγό και τον μαϊντανό.
- Πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Στη χύτρα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον πελτέ ντομάτας.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το κύμινο και το δαφνόφυλλο
- Πρόσθεσε το νερό ή το ζωμό. Προσέχεις το νερό να μην περάσει τη γραμμή. Εάν δεν έχει γραμμή η δική σου χύτρα ή έχει σβηστεί, τότε τσέκαρε να μην την γεμίσεις παραπάνω από τα 2/3.
- Βάζουμε πολύ προσεκτικά τα γιουβαρλάκια και κλείνουμε το καπάκι της χύτρα.
- Ρυθμίζουμε στην ένδειξη 2 -για το κρέας. Μόλις σφυρίξει η χύτρα, χαμηλώνουμε την ένταση της κουζίνας στο 1 και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Όταν πλησιάζει η ώρα, κλείσε το μάτι και άσε την χύτρα για 2 λεπτά να "ηρεμήσει". Πριν ανοίξεις το καπάκι βεβαιώσου ότι έχει κατέβει η βαλβίδα προστασίας. Εάν δεις ότι έχει πολύ ατμό, άσε την να ηρεμήσει για 5 λεπτά.
- Το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε με ζεστό ψωμάκι και φέτα.
Καλή απόλαυση
Διατροφικές Πληροφορίες ανά μερίδα (300 γρ.)
Κορεσμένα λιπαρά
2,25 γρ.
Ενέργεια
480 θερμίδες
Υδατάνθρακες
52,5 γρ.
Πρωτεΐνη
18 γρ.
Λίπη
10,5 γρ.
Φυτικές ίνες
18 γρ.
Σίδηρος
6 mg
Φυλλικό Οξύ
225 mg
Tips
- Ρύζι: Καρολίνα ή γλασέ
- Το λάδι το προσθέτω πάντα στο τέλος καθώς κρατάει καλύτερα την γεύση του και τις βιταμίνες του.
- Δεν ανακατεύουμε ποτέ τα γιουβαρλάκια. Κουνάμε ελαφρώς τη χύτρα.
- Προσοχή με το νερό. Η χύτρα έχει διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος από οτι η κατσαρόλα. Εάν δε είσαι σίγουρη, διάβασε το άρθρο μας 8 χρυσοί κανόνες για ασφαλή χρήση της χύτρας
Stay tuned
Πώς Φτιάχνουν τα Γιουβαρλάκια στα Διάφορα Μέρη της Ελλάδας

Αν και η βασική συνταγή για τα γιουβαρλάκια στη χύτρα είναι κοινή, κάθε περιοχή της Ελλάδας βάζει τη δική της πινελιά:
- Ήπειρος→ προσθέτουν λίγο κύμινο και χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο κιμά για πιο πλούσια γεύση.
- Θεσσαλία → αντικαθιστούν το ρύζι με τραχανά για πιο χορταστικό αποτέλεσμα
- Μακεδονία → βάζουν περισσότερα μυρωδικά, όπως δυόσμο και μαϊντανό, και τα κάνουν πιο μεγάλα.
- Κρήτη→ προσθέτουν λίγο ξύσμα λεμονιού μέσα στον κιμά για μια πιο αρωματική εκδοχή.
- Νησιά του Αιγαίου → μερικοί αντικαθιστούν το μοσχαρίσιο κρέας με αρνίσιο, δίνοντας ένα πιο έντονο άρωμα στο φαγητό.
Η Ιστορία των Γιουβαρλακίων – Από την Παράδοση στην Καθημερινότητά μας
Το όνομα “γιουβαρλάκια” έχει ρίζες από την τουρκική λέξη “yuvarlak”, που σημαίνει “στρογγυλό” – και κάπως έτσι κατέληξε να είναι το αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας. Αρχικά, τα γιουβαρλάκια μαγειρεύονταν σε πήλινα σκεύη πάνω από φωτιά. Οι γιαγιάδες μας το έφτιαχναν με αγάπη, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν στο ντουλάπι και δίνοντάς τους γεύση με ντομάτα ή αυγολέμονο. Σήμερα, η χύτρα μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα γιουβαρλάκια σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς να χάνουν σε γεύση!
Γιατί διαλύονται τα γιουβαρλάκια; Tips για τέλεια γιουβαρλάκια
Διάβασε τα tips που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τα πιο γευστικά γιουβαρλάκια κοκκινιστά στη χύτρα, χωρίς να σου διαλυθούν:
- Μην βάζεις υπερβολική ποσότητα ρύζι – απορροφά πολλά υγρά και σπάει τα γιουβαρλάκια.
- Το ρύζι θα πρέπει να είναι Καρολίνα ή γλασέ.
- Αν τα ρίξεις κατευθείαν στο βραστό ζωμό, χωρίς να τα έχεις αφήσει λίγο στο ψυγείο, θα διαλυθούν.
- Πρόσεξε πως θα ρίξεις τα γιουβαρλάκια μέσα στη χύτρα! Θα πρέπει να τα τοποθετήσεις με ένα μεγάλο κουτάλι προσεκτικά.
- Εάν θες να δέσει η σάλτσα, άσε τη χύτρα ανοιχτή για 5 λεπτά να σιγοβράσει πριν σερβίρεις.
- Μην ανακατέψεις το φαγητό με την κουτάλα. Εάν χρειάζεται ανακάτεμα, κούνησε ελαφρώς τη χύτρα.
Γιατί τα Γιουβαρλάκια είναι το Τέλειο Παιδικό Γεύμα;
Τα γιουβαρλάκια είναι από τα λίγα φαγητά που κερδίζουν τις καρδιές των παιδιών και όχι άδικα. Είναι μικρά και μαλακά και μπορούν να τα μασήσουν όλα τα παιδιά και όλων των ηλικιών. Είναι πολύ γευστικά και έχουν σαλτσούλα, κάτι που πάντα λατρεύουν τα παιδάκια μας. Τα γιουβαρλάκια κοκκινιστά στην χύτρα είναι ένα πλήρες παιδικό γεύμα που συνδυάζει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Με τη χύτρα μπορείς να γλυτώσεις ως και 70% λιγότερο χρόνο στην κουζίνα.
Πατάτες σαν Τηγανητές στον Air Fryer:
Συμπέρασμα – Τα Γιουβαρλάκια Κοκκινιστά στη Χύτρα θα Γίνει η Αγαπημένη σου Συνταγή!
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από γεύσεις και αρώματα που μυρίζουν θαλπωρή, και τα γιουβαρλάκια είναι μία από αυτές τις συνταγές που θυμίζουν σπίτι. Είτε αγαπάς γιουβαρλάκια κοκκινιστά ή αυγολέμονο, αυτό το πιάτο είναι ένα από τα πιο γρήγορα, ζεστά και νόστιμα γεύματα που μπορείς να απολαύσεις! Η χύτρα ταχύτητας σου λύνει τα χέρια, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ετοιμάσεις το φαγητό σε χρόνο μηδέν.
Δοκίμασες τη συνταγή; Άφησε το σχόλιο σου και πες μου εάν σου άρεσε!
👉 Σου άρεσαν τα tips; Κοινοποίησε τη συνταγή σε φίλους που αγαπούν τα γιουβαρλάκια!
Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις στη χύτρα
και να γλιτώνεις πολύτιμο χρόνο, ρίξε μια ματιά και στις παρακάτω συνταγές:
Φασολάδα στη ΧύτραΜοσχάρι Νουά στη ΧύτραΜπορεί να σε ενδιαφέρουν και αυτά...
Διάβασε περισσότερα!




8 Χρυσοί Κανόνες για Ασφαλή και Αποτελεσματική Χρήση της Χύτρας Ταχύτητας.

