Γιουβαρλάκια Κοκκινιστά στη Χύτρα σε 10 λεπτά

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά στη χύτρα σερβιρισμένα σε μαύρο πιάτο με πλούσια σάλτσα ντομάτας.
Παραδοσιακά γιουβαρλάκια κοκκινιστά – εύκολη συνταγή για όλη την οικογένεια σε 10 λεπτά.

Αγαπώ τα γιουβαρλάκια τόσο πολύ, ώστε κάθε φορά που πηγαίνω στη μητέρα μου είναι το πρώτο φαγητό που της ζητάω να μου φτιάξει. “Γιοβάρλακος”, λοιπόν, όπως τα αναφέρει ο Αλέκος Τζανετάκος στο «Ο τρελός τα έχει 400» είναι ιδανικά για όλες τις εποχές.

Γιουβαρλάκια Κοκκινιστά στη Χύτρα - Αγαπημένο γεύμα για όλα τα παιδιά.

Ένα φαγητό που τρώγεται εξίσου ευχάριστα και από τους μεγάλους αλλά κυρίως και από τα παιδιά – γιατί ναι, είναι τέλειο παιδικό γεύμα! Η κόρη μου τα λατρεύει! Λογικά θα πήρε από τη μαμά της!

Είτε αγαπάς την κλασική εκδοχή με αυγολέμονο, είτε κοκκινιστά, η βασική συνταγή είναι ίδια. Ειδικά, όταν θες ένα κλασσικό φαγητό, ζεστό και νόστιμο, αλλά δεν έχεις ώρες να σπαταλήσεις, αυτή η συνταγή είναι η λύση! Η χύτρα θα αναλάβει τα δύσκολα, και σε λίγα λεπτά θα έχεις μπροστά σου ένα πιάτο νόστιμο και λαχταριστό.

Εύκολα Γιουβαρλάκια στη Χύτρα σε 10'

Συστατικά για Τέλεια Γιουβαρλάκια Κοκκινιστά στη Χύτρα:

Διαδικασία: Πως να τα φτιάξεις

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε με ζεστό ψωμάκι και φέτα.

Καλή απόλαυση

Διατροφικές Πληροφορίες ανά μερίδα (300 γρ.)

Κορεσμένα λιπαρά

2,25 γρ.

Ενέργεια

480  θερμίδες

Υδατάνθρακες

52,5 γρ.

Πρωτεΐνη 

18 γρ.

Λίπη

10,5 γρ.

Φυτικές ίνες

18 γρ.

Σίδηρος

6 mg

Φυλλικό Οξύ

225 mg

Tips

  • Ρύζι: Καρολίνα ή γλασέ
  • Το λάδι το προσθέτω πάντα στο τέλος καθώς κρατάει καλύτερα την γεύση του και τις βιταμίνες του.
  • Δεν ανακατεύουμε ποτέ τα γιουβαρλάκια. Κουνάμε ελαφρώς τη χύτρα.
  • Προσοχή με το νερό. Η χύτρα έχει διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος από οτι η κατσαρόλα. Εάν δε είσαι σίγουρη, διάβασε το άρθρο μας 8 χρυσοί κανόνες για ασφαλή χρήση της χύτρας

Stay tuned

Πώς Φτιάχνουν τα Γιουβαρλάκια στα Διάφορα Μέρη της Ελλάδας

Παραδοσιακά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο σε πήλινο μπολ, σερβιρισμένα σε ζεστό οικογενειακό τραπέζι με σπιτικό ψωμί και σκεύη
Σπιτικά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο – όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά!

Αν και η βασική συνταγή για τα γιουβαρλάκια στη χύτρα είναι κοινή, κάθε περιοχή της Ελλάδας βάζει τη δική της πινελιά:

  1. Ήπειρος→ προσθέτουν λίγο κύμινο και χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο κιμά για πιο πλούσια γεύση.
  2. Θεσσαλία → αντικαθιστούν το ρύζι με τραχανά για πιο χορταστικό αποτέλεσμα
  3. Μακεδονία → βάζουν περισσότερα μυρωδικά, όπως δυόσμο και μαϊντανό, και τα κάνουν πιο μεγάλα.
  4. Κρήτη→ προσθέτουν λίγο ξύσμα λεμονιού μέσα στον κιμά για μια πιο αρωματική εκδοχή.
  5. Νησιά του Αιγαίου → μερικοί αντικαθιστούν το μοσχαρίσιο κρέας με αρνίσιο, δίνοντας ένα πιο έντονο άρωμα στο φαγητό.

Η Ιστορία των Γιουβαρλακίων – Από την Παράδοση στην Καθημερινότητά μας

Το όνομα “γιουβαρλάκια” έχει ρίζες από την τουρκική λέξη “yuvarlak”, που σημαίνει “στρογγυλό” – και κάπως έτσι κατέληξε να είναι το αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας. Αρχικά, τα γιουβαρλάκια μαγειρεύονταν σε πήλινα σκεύη πάνω από φωτιά. Οι γιαγιάδες μας το έφτιαχναν με αγάπη, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν στο ντουλάπι και δίνοντάς τους γεύση με ντομάτα ή αυγολέμονο. Σήμερα, η χύτρα μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα γιουβαρλάκια σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς να χάνουν σε γεύση!

Γιατί διαλύονται τα γιουβαρλάκια; Tips για τέλεια γιουβαρλάκια

Διάβασε τα tips που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τα πιο γευστικά γιουβαρλάκια κοκκινιστά στη χύτρα, χωρίς να σου διαλυθούν:

  • Μην βάζεις υπερβολική ποσότητα ρύζι – απορροφά πολλά υγρά και σπάει τα γιουβαρλάκια.
  • Το ρύζι θα πρέπει να είναι Καρολίνα ή γλασέ.
  • Αν τα ρίξεις κατευθείαν στο βραστό ζωμό, χωρίς να τα έχεις αφήσει λίγο στο ψυγείο, θα διαλυθούν.
  • Πρόσεξε πως θα ρίξεις τα γιουβαρλάκια μέσα στη χύτρα! Θα πρέπει να τα τοποθετήσεις με ένα μεγάλο κουτάλι προσεκτικά.
  • Εάν θες να δέσει η σάλτσα, άσε τη χύτρα ανοιχτή για 5 λεπτά να σιγοβράσει πριν σερβίρεις.
  • Μην ανακατέψεις το φαγητό με την κουτάλα. Εάν χρειάζεται ανακάτεμα, κούνησε ελαφρώς τη χύτρα.

Γιατί τα Γιουβαρλάκια είναι το Τέλειο Παιδικό Γεύμα;

Τα γιουβαρλάκια είναι από τα λίγα φαγητά που κερδίζουν τις καρδιές των παιδιών και όχι άδικα. Είναι μικρά και μαλακά και μπορούν να τα μασήσουν όλα τα παιδιά και όλων των ηλικιών. Είναι πολύ γευστικά και έχουν σαλτσούλα, κάτι που πάντα λατρεύουν τα παιδάκια μας. Τα γιουβαρλάκια κοκκινιστά στην χύτρα είναι ένα πλήρες παιδικό γεύμα που συνδυάζει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Με τη χύτρα μπορείς να γλυτώσεις ως και 70% λιγότερο χρόνο στην κουζίνα.

Πατάτες σαν Τηγανητές στον Air Fryer:

Υγιεινές και τραγανές σαν τηγανητές, χωρίς τύψεις – Το τέλειο φαγητό για τα παιδιά!

Συμπέρασμα – Τα Γιουβαρλάκια Κοκκινιστά στη Χύτρα θα Γίνει η Αγαπημένη σου Συνταγή!

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από γεύσεις και αρώματα που μυρίζουν θαλπωρή, και τα γιουβαρλάκια είναι μία από αυτές τις συνταγές που θυμίζουν σπίτι. Είτε αγαπάς γιουβαρλάκια κοκκινιστά ή αυγολέμονο, αυτό το πιάτο είναι ένα από τα πιο γρήγορα, ζεστά και νόστιμα γεύματα που μπορείς να απολαύσεις! Η χύτρα ταχύτητας σου λύνει τα χέρια, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ετοιμάσεις το φαγητό σε χρόνο μηδέν. 

Δοκίμασες τη συνταγή; Άφησε το σχόλιο σου και πες μου εάν σου άρεσε!

👉 Σου άρεσαν τα tips; Κοινοποίησε τη συνταγή σε φίλους που αγαπούν τα γιουβαρλάκια!

Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις στη χύτρα

και να γλιτώνεις πολύτιμο χρόνο, ρίξε μια ματιά και στις παρακάτω συνταγές:

Φασολάδα στη ΧύτραΜοσχάρι Νουά στη Χύτρα

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν και αυτά...
Διάβασε περισσότερα!

Αφήστε μια απάντηση