8 Χρυσοί Κανόνες για Ασφαλή και Αποτελεσματική Χρήση της Χύτρας Ταχύτητας.

8 συμβουλές που πρέπει να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς τη χύτρα ταχύτητος.

Χύτρα Ταχύτητας: 8 Συμβουλές για Ασφαλή Χρήση

Η χύτρα ταχύτητας είναι ένα εξαιρετικός σύμμαχος για κάθε γυναίκα, είτε είναι μαμά είτε όχι. Είναι εκείνο το σκεύος που μαγειρεύει τα φαγητά στο 1/3 του χρόνου και σε βοηθάει να μειώνεις τον χρόνο που ξοδεύεις στην κουζίνα.

Η χύτρα ταχύτητας αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού μέσω της πίεσης. Όταν το νερό θερμαίνεται, ο ατμός που παράγεται παγιδεύεται μέσα στην κατσαρόλα, αυξάνοντας την πίεση και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Αυτή η υψηλότερη πίεση και θερμοκρασία επιτρέπουν στο φαγητό να μαγειρεύεται πιο γρήγορα από ό,τι σε μια παραδοσιακή κατσαρόλα. 

Ταξίδι στο χρόνο

Πάμε πίσω στο χρόνο κάπου εκεί στο 2.700 προ Χριστού, καθώς έχουμε αναφορές ότι στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στην Αξιούπολη έκανε την εμφάνισή της η πρώτη χύτρα όπως ακριβώς την γνωρίζουμε σήμερα. Σύμφωνα με τη μηχανή του χρόνου, ήταν πήλινη, το όνομα της ήταν Πύραυνος, δηλαδή ανάβω φωτιά και την χρησιμοποιούσαν και για το μαγείρεμα αλλά και ως θέρμανση. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Μουσείο της Ακρόπολης, σημειώστε να τη δείτε από κοντά.

Αρκετά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1679, ο Γάλλος φυσικός και εφευρέτης Denis Papin δημιουργεί  την “Digestor” την πρώτη μορφή της χύτρας, η οποία, δυστυχώς, δεν λειτουργούσε σωστά καθώς έλειπε η βαλβίδα ασφαλείας. Περίπου στο 1800, δημιουργείτε ένα σύστημα με βαλβίδα ασφαλείας το οποίο απέτρεπε τα ατυχήματα και την έκανε ασφαλέστερη στη χρήση. 

Στην πράξη – τι να προσέξεις

Το να χρησιμοποιείς σωστά τη χύτρα είναι το κλειδί για την επιτυχία. Παρόλο, που πλέον η τεχνολογία με την οποία κατασκευάζεται είναι ασφαλής – 6 βαλβίδες αερισμού, υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Και επειδή, χρησιμοποιώ χύτρες ταχύτητας περίπου 20 χρόνια (διάβασε το άρθρο μου Γιατί μαγειρεύω μόνο με χύτρα και air fryer: Τα οφέλη!), κάτσε να σου αναφέρω μερικά μυστικά που πρέπει απλά να προσέξεις και που θα σου λύσουν και τις απορίες αλλά και τα χέρια.

1.Κάνε έρευνα αγοράς

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να κάνεις έρευνα αγοράς ώστε να διαλέξεις το είδος που ταιριάζει σε εσένα. Πήγαινε σε ένα κατάστημα και έλεγξε το βάρος της,  δες από τι υλικό είναι φτιαγμένη, δοκίμασε πόσο εύκολα ανοίγει και κλείνει το καπάκι.  Ειδικά το τελευταίο βήμα, θα σε γλυτώσει από μεγάλο άγχος όταν θα την χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά. Διάλεξε τη χύτρα που σε βολεύει καλύτερα και σαν σχέδιο αλλά και σε χωρητικότητα – λίτρα. Θα σου πρότεινα να επενδύσεις τα χρήματα σου σε ένα επώνυμο μοντέλο που θα πληροί τους κανόνες ασφαλείας, για να νιώθεις και  εσύ ασφαλής.

2. Διάβασε το εγχειρίδιο χρήσης.

Ακόμη και εάν έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο μοντέλο στο παρελθόν, διάβαζε πάντα το εγχειρίδιο χρήσης, καθώς μπορεί ακόμη και ανά μοντέλο να υπάρχουν διαφορές. Αναμφισβήτητα, το εγχειρίδιο σου παρέχει λύσεις σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την χύτρα, όπως να τρέχει νερό από το καπάκι ή να μην κλείνει- εφάπτει σωστά το καπάκι. Έχω χρησιμοποιήσει χύτρες από όλους τους κατασκευαστές και σχεδόν όλες  έχουν διαφορές, από το πως τοποθετείς το λάστιχο στο καπάκι μέχρι τον χρόνο μαγειρέματος των τροφίμων.

3. Σωστό πλύσιμο και ορθή τοποθέτηση λάστιχου

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα πριν χρησιμοποιήσουμε την χύτρα είναι το σωστό πλύσιμο του κάδου. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο καπάκι, πλένουμε σωστά την βαλβίδα ασφαλείας και αναλόγως του μοντέλου, προσέχουμε πως τοποθετούμε το λάστιχο. Σε κάποια μοντέλα, τα λάστιχα τοποθετούνται απλώς κανονικά όπως για παράδειγμα στην IZZY, TEFAL, άλλα όμως μοντέλα έχουν εγκοπές στο λάστιχο PYRAMIS και σε άλλα τα γράμματα πρέπει να «βλέπουν» το καπάκι. Βρες, λοιπόν, όλες τις αυτές τις πληροφορίες πριν από την πρώτη χρήση της χύτρας.

4. Καπάκι

  • Πριν ανοίξεις το μάτι βεβαιώσου ότι το καπάκι εφάπτει σωστά στον κάδο και έχει κλείσει σωστά. Εάν για κάποιο λόγο στάζει αρκετό νερό από το καπάκι, κλείσε το μάτι, μετέφερε τη χύτρα, άνοιξε το καπάκι και τοποθέτησέ το σωστά.
  • Σε καμία περίπτωση, μην προσπαθήσεις να ανοίξεις τη χύτρα εάν δεν έχει κατέβει η βαλβίδα ασφαλείας. Μπορεί να περιμένεις και 1 με 2 λεπτά να κάτσει (που έλεγε και η γιαγιά μου) ο ατμός.
  • Μου έχει τύχει να περιμένω και 5 – 10 λεπτά μέχρι να απασφαλίσει η χύτρα.

5. Τρόφιμα

Πρόσεχε τι τρόφιμα θα μαγειρεύεις στην ατμοκατσαρόλα. Σε γενικές γραμμές, μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν όλα τα φαγητά που θα έκανες στην κατσαρόλα. Όμως, δεν πρέπει ποτέ να βράσεις ρύζι ή μακαρόνια ή τρόφιμα που δημιουργούν αφρό στην χύτρα ταχύτητος, με κλειστό καπάκι.

6. Σωστή ποσότητα νερού

  • Εάν αποφασίσεις να μαγειρέψεις σε χύτρα, απλά πρέπει να ξεχάσεις τον τρόπο μαγειρέματος στην κατσαρόλα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το νερό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 του κάδου, καθώς το φαγητό διογκώνεται καθώς βράζει. Εγώ θα απαντήσω ανάλογα με το φαγητό που θέλεις να μαγειρέψεις.
  • Εάν θέλεις να φτιάξεις σούπες, το νερό σίγουρα θα είναι αρκετό αλλά δεν θα πρέπει να σκεπάζει τα υλικά μας, όπως κάνουμε στη κατσαρόλα.
  • Για πρασόρυζο θα βάλεις ένα ποτήρι νερό
  • Για μπριάμ λίγο λιγότερο από ένα ποτήρι νερό.
  • Τέλος, εάν φτιάξεις πατάτες γιαχνί, θα προσθέσεις περισσότερο νεράκι καθώς η πατάτα απορροφάει το νερό, οπότε με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσεις το κάψιμο του φαγητού.

7. Βαλβίδα ασφαλείας

Η βαλβίδα ασφαλείας σε μια χύτρα ταχύτητας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της. Αν η βαλβίδα βουλώσει, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και ατυχήματα. Δεν θα αναφερθώ παραπάνω, δεν θέλω να τρομάζω κανέναν! Δες παρακάτω στο extra tip.

8. Χρόνος μαγειρέματος

  • Όταν αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα ασφαλείας, τότε ξεκινάει ο βρασμός, χαμηλώνεις την ένταση της θερμότητας και υπολογίζεις τον χρόνο μαγειρέματος από εκείνο το σημείο. Tip: ότι φαγητό και εάν μαγειρεύω, φροντίζω να το βγάλω 3-5 λεπτά πριν. Για παράδειγμα, εάν οι πατάτες θέλουν 10 λεπτά, ρυθμίζω το χρονόμετρο στα 7 λεπτά. Ανοίγω το καπάκι, ρυθμίζω το μάτι σε χαμηλή φωτιά για τα υπόλοιπα λεπτά και το αφήνω μέχρι να δέσει το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις άμεση επαφή με το φαγητό και μπορείς να προσθέσεις αλάτι, λαδάκι ή ότι άλλο χρειάζεται για να νοστιμίσει.
  • Εάν βάλεις παραπάνω νερό, μπορείς ή να πάρεις μια κουτάλα και να αφαιρέσεις το νερό. Εάν είναι ζωμός, τον αφαιρείς με τον ίδιο τρόπο και τον κρατάς για να το κάνεις σουπίτσα. Εάν είναι σάλτσα και θεωρείς ότι δεν έχει δέσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κλασσικό τρόπο, το κορν φλάουερ.

Extra tip - Το μυστικό για τέλεια σούπα

Tο κρέας σε σκεύη ταχείας πίεσης έχει την δική του τεχνική. Για κοτόσουπα, σούπα βοδινού, σούπα με κόκκαλα για τα παιδιά, ή οποιοδήποτε φαγητό με κρέας που να περιέχει αρκετό νερό, ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία: βάζεις το κρέας να πάρει μια βράση με ανοικτό το καπάκι. [wpdiscuz-feedback id=”6xhkz81yrh” question=”Εσύ τη γνώριζες αυτή τη διαδικασία;” opened=”1″]Το κρέας έχει την ιδιότητα να μαζεύει αφρό στην επιφάνεια. Τον αφρό (δηλαδή τις πρωτεΐνες) πρέπει να τον αφαιρέσεις, να ξαφρίσεις το φαγητό που έλεγε και η γιαγιά μου – για να μην βουλώσει η βαλβίδα ασφαλείας – και μετά να κλείσεις το καπάκι. [/wpdiscuz-feedback]Με αυτόν τρόπο, θα είσαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα και θα έχεις έτοιμο κρεατάκι σε 35 λεπτά.

Εν κατακλείδι, εάν ανήκεις στους ανθρώπους που δεν θέλεις να ξοδεύεις τον πολύτιμο χρόνο σου στην κουζίνα, επέλεξε τη χύτρα που θεωρείς κατάλληλη για εσένα, δίνοντας έμφαση στα 8 σημεία που αναφέρω παραπάνω. Εάν παρόλα αυτά, χρειάζεσαι επιπλέον πληροφορίες, μπορείς να μου αφήσεις ένα σχόλιο ή να μου στείλεις προσωπικό μήνυμα.

Έχεις μαγειρέψεις ποτέ με χύτρα ταχύτητας; Πως σου φάνηκε η διαδικασία; Μοιράσου την εμπειρία σου στα σχόλια!

Χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες για τη σωστή χρήση της χύτρας; Είναι κάτι που σε απασχολεί; Γράψε μου στα σχόλια ή στείλε μου μήνυμα.

Disclaimer: Οποιαδήποτε αναφορά σε προϊόντα, υπηρεσίες ή πρόσωπα στο blog Mamas in Action γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και βασίζονται στην εμπειρία μου και στην γνώμη μου. Δεν λαμβάνω καμία χρηματική αμοιβή ή άλλου είδους απολαβή για την προώθηση ή προβολή τους.

Αφήστε μια απάντηση